Uzamış Yas Terapisi
Yazılı & Online Yas Destek Programı
Uzamış Yas Terapisi
Yazılı & Online Yas Destek Programı
Çalışmanın Güncel Durumu
Çalışmanın ilk etabı tamamlanmış ve şu an için yeni katılımcılara açık değildir. Tamamlanan müdahale programına ilişkin bulgular ESRII 2023 konferansında bilimsel bir yayın olarak sunulmuştur. Sonuçlar, müdahale programının kişilerin travmatik yas yoğunluğunun, depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinin yanı sıra anlam dünyalarındaki bozulmanın azaltılmasında etkili olduğunu göstermiştir.
Araştırma
Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak görev yapmakta olan Samet Baş'ın Prof. Dr. Orçun Yorulmaz danışmanlığında gerçekleştireceği bir çevrim içi (online) uzamış yas müdahale programıdır.
Bu araştırma aynı zamanda TÜBİTAK tarafından 1002 projesi kapsamında desteklenmektedir.
Kimler Katılabilir?
Çalışmaya en az 6 ay önce sevdiği bir kişiyi (anne, baba, arkadaş, kardeş, eş/sevgili, çocuk, yakın akraba vb.) ölüm nedeniyle kaybetmiş olan kişiler katılabilecektir.
Müdahale Nasıl Gerçekleştirilecektir?
Müdahale programı tamamen bu web sitesi üzerinden ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir. Araştırmacı psikolog ile görüntülü bir karşılaşma olmayacaktır. Bunun yerine her bir oturumda yazılı görevler (uygulamalar, sorular vb.) yer alacak ve sizden bu görevlere yazılı olarak yanıtlar vermeniz beklenecektir. Ayrıca her bir oturum sonunda size sorumlu araştırmacı tarafından yine yazılı olarak geri bildirimler verilecektir.
Oturumlara Ne Zaman Giriş Yapılmalı?
Oturumlara günün istediğiniz bir saatinde giriş yapabilir ve tamamlayabilirsiniz. Psikolog ile eş zamanlı giriş yapmanız gerekmemektedir. Yanıtınız ona ulaştıktan kısa bir süre sonra size geri bildirim verilecektir.
Programın Süresi Ne Kadardır?
Müdahale programı 10 oturumdan oluşmakta ve toplam 6 hafta sürmektedir.
Müdahale Süresince Hangi Araçlara İhtiyacım Var?
Aktif bir internetinizin olması ve bilgisayar/tablet/akıllı telefon gibi cihazlardan birisine sahip olmanız yeterlidir. Yazılı olarak yanıt vermeniz gerekeceğinden bilgisayar kullanmanız tavsiye edilmektedir.
Sorumlu Araştırmacı
Arş. Gör. Dr. Samet Baş
Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaktayım ve Klinik Psikoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım. 2020-2023 dönemi Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi Başkanlığı görevini yürüttüm. 2011 yılında Hacettepe Ünivertiesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldum. 2016 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programını başarı ile tamamladım. Tez çalışmamda önemli kayıp yaşantısı olan bireylerle yas süreçleri ve travma sonrası gelişim düzeyi konusunda bir araştırma yürüttüm. Bilişsel Davranışçı Terapi ekseninde yas süreçleri, travmatik kayıp yaşantıları, travma sonrası gelişim ve internet temelli yaklaşımlar ilgi duyduğum çalışma alanlarıdır.
Danışman
Prof. Dr. Orçun Yorulmaz
Lisans (psikoloji), yüksek lisans ve doktora (klinik psikoloji) eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Bir dönem Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde öğretim üyeliği yapan Yorulmaz, halen Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. 2017 yılında bölüm başkanı olarak da görev yapan Yorulmaz, Obsesif Kompulsif Bozukluklar ve Bilşsel Davranışçı Terapi ekseninde ulusal ve uluslararası bir çok araştırma gerçekleştirmiş ve bilimsel projeler üretmiştir.